Фототур "Грузия - Кавказка приказка"

ФОТОПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ПРЕКРАСНАТА ГРУЗИЯ

23 - 30 септември 2017

8 дни / 7 нощувки

Пътуване със самолет и автобус


Грузия е любов от пръв поглед. Нейната пленителна природа, древна култура и даровит народ са вплетени в неразделими цялостни образи. Така непристъпните снежнобели върхове на Сванетия са „усвоени“ от каменните кули и къщи-крепости на Ушгули. А кацналият на планински връх храм „Св. Троица“ одухотворява бялата пирамида на връх Казбег (5033 м.) високо в облаците над него. Монастирът на св. Давид Гареджи е едно с „пустинята“ и църквите-пещери, които са го създали. А островърхите куполи на храмовете в Греми или Алаверди дават смисъл на равнините и лозята на Кахетия. Легендарната Мцхета носи в изветрените камъни на своите старини духовния аристократизъм на грузинците. А Тбилиси, древно-съвременен, източно-западен, забързано-бавен, столично-провинциален, онагледява изтънчеността и жизнеността на грузинския народ. Нашето пътешествие включва цялостна представителна извадка от една неизчерпаемо фотогенична страна.


ПРОГРАМА


Ден 1

Директен полет със самолет от аерогара София до Кутаиси. Придвижване до хотела. Възможност за посещение на възстановената катедрала Баграти (ХІ в.). Вечеря в хотела с „тамада“ (човекът, който вдига тостовете). Нощувка в Кутаиси.

Ден 2

Закуска. Придвижване през субтропичната Мингрелия (гр. Зугдиди) и по красивия каньон на р. Ингури нагоре към сърцето на Голям Казказ. Навлизаме в т.нар. Волна Сванетия, която винаги е запазвала своето самоуправление спрямо грузинските князе. Върховете са по-високи от Монблан, а вековната недостъпност на мястото е съхранила и досега девствеността на природата и традиционния облик на домовете, родовите кули, селата, храмовете. Спираме в село Йенаши (Латали) – родови кули, гледки към върховете, църкви. Продължаваме към „столицата“ Местия, с нейните десетина разхвърляни махали. Възможност по желание за посещаване на музея (икони, утвари, ръкописи и пр.), за изкачване до високи места с впечатляващи гледки. Нощувка в Местия.

Ден 3

Закуска. Изкачваме се до Ушгули, считано за най-високото постоянно обитавано салище в Европа (2100 м.). Неговите къщи-крепости, кули и църкви (най-старите са от ІХ-Х в.) са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Връщаме се обратно до Кутаиси и посещаваме недалечния царски монастир Гелати с впечатляваща архитектура, фрески, мозайки. Нощувка в Кутаиси.

Ден 4

Закуска. По пътя към Тбилиси посещаваме скалния град Уплисцихе, с останки от издълбани в скалата антични жилища, езически храмове, християнска църква и пр. Продължаваме към древната столица Мцхета, където посещаваме духовното сърце на Грузия – катедралата Светицховели (ХІ в) с впечатляващи светини, фрески, архитектура. (В храмът се намират едни от най-големите светини на Грузия - Хитонът на Господ Иисус Христос и кожухът на св. Илия) Пристигаме в Тбилиси, където правим разходка из живописните улички на стария град и разглеждаме забележителностите. Възможност за обиколка на Тбилиси при впечатляващото нощно осветление. Нощувка в Тбилиси.  

Ден 5

Закуска. Насочваме се на север по живописната долина на р. Арагви към крепостта Ананури на брега на изкуствено езеро, а след това по знаменития военно-грузински път към високите кавказки ждрела и заснежени проходи (проходът Джвари (т.е. Кръстът) е на 2379 м.). В градчето Казбеги се прехвърляме на високопроходими маршрутки, които ни изкачват по невъзможен „път“ до монастира „Св. Троица“ (ХVІ в.) на близкия планински връх – откъдето се откриват велеколепни гледки не само към господстващия вр. Казбек (5033 м.), но и към околните планини... Връщаме се обратно на юг, след което се отбиваме на изток към Кахетия. Нощувка в Телави.

Ден 6

Закуска в хотела. Посещаваме красивите монастири Алаверди (ХІ в.) и Греми (ХVІ в.). Това е сезонът на гроздобера, и тъй като Кахетия е столицата на грузинското вино, ще отбием в една винарна за да опитаме традиционните грузински вина. След това се насочваме към „пустинята“ при монастира „Св. Давид Гареджи“, където имаме възможност по стръмна пътека да се изкачим на хребета над монастирския къмплекс. Там има останки от няколко средновековни скални църкви с фрагменти от фрески. Нощувка в Тбилиси.

Ден 7

Закуска. През целия ден сме в живописния и артистичен стар град на Тбилиси. Посещаваме забележителностите: църквата Метехи (ХІІІ в.) с историческия мост и река Мктвари, старата катедрала Сиони (VІ-VІІІ в.), стария град с традиционна архитектура, площад „Свобода“, булевард „Руставели“ и пр. Възможност за посещение на Националния музей на Грузия (фотографията е разрешена, без светкавица), където са изложени впечатляващи златни съкровища (Грузия включва античната Колхида – страната на „златното руно“), а също икони, утвари, книги. Възможност за изкачване до крепостта Нарикала (пеша или с лифт), или до хълма Мтацминда (с фуникулар). Нощувка в Тбилиси.   

Ден 8

Закуска. Придвижване до Кутаиси. Отлитане за София.ЦЕНА: 1 870 лв.ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София - Кутаиси - София с авиокомпания Wizz Air с включени летищни такси и ръчен багаж до 8 кг (с размери 42 х 32 х 25 см)

 • Седем нощувки със закуски в хотели три звезди (три в Тбилиси, две в Кутаиси, една в Телави и една в Местия)

 • Автобусен транспорт по програмата

 • Фотограф - консултант

 • Местни и придружаващи екскурзоводи на руски и български език

 • Една вечеря с тамада

 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване” за 10 000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Доплащане за чекиран багаж (куфар до 23 кг) на стойност 56 лв в една посока

 • Входни такси за музеите (около 30 евро)

 • Разходи от личен характер, обяди и вечери

 • Допълнителни посещения по ваш избор

ЗАБЕЛЕЖКИ:


 • В Грузия се пътува със задграничен паспорт с минимум 6 месеца валидност след датата на връщане

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая

 • Препоръчваме сключването на застраховка “Отмяна на пътуване” в деня на резерацията

 • Пътуването е подходящо както за любители, така и за професионални фотографи. Програмата е изцяло авторска.

 • Туроператорът не се ангажира с осигуряването на фотографска техника и консумативи, но можете предварително да бъдете консултирани, какво ще ви бъде полезно да носите със себе си.

 • Предупреждаваме туристите да бъдат внимателни при боравенето с фотографската си техника и да се въздържат от рисково фотографиране по време на пътуването

 • Моля, прочетете Общите условия за фотографски пътувания


Информация за тура

 • Дати за Фототура: 23.09.2017 - 30.09.2017
 • Водачи: Александър Сандев и Вероника Пишикова
 • Резервации: Остават 20 места
 • Цена: 1 870 лв.