Фототур "Обиколка на Исландия"

Рейкявик - Тингвелир - Гейзер и Строккур - Гюдълфосс - Селяландсфосс - Скогафосс - Рейнисфяра - Двергхамрар - Йокюлсаурлоун и Диамантения плаж - Хьофн и Стоккснес Детифосс - Селфосс - Годафосс - Акурейри - Хвитцеркур - Хрьойнфоссар - Киркюфел - Синята лагуна - Рейкявик

02 - 10 юли 2017 г.
8 дни / 7 нощувки

Исландия е уникална във всяко отношение страна - със своите древни саги, със своите днешни хора, със своята неповторима природа. Този остров с големина почти колкото България (103 000 км2) разкрива пред погледа ни смайващи пейзажи, плод на вулканичната дейност, продължаваща и до днес, релеф, изрязан и оформен под действието на ледници, пълноводни реки, насичани от феерични водопади, черни плажове, на които океанските вълни изхвърлят ледени отломки от отминали айсберги. Всичко това можем да видим и да изживеем заедно, като се опитаме и да го заснемем по най-добрия начин. Летвата вече в вдигната високо от най-добрите майстори на пейзажа, така че Исландия наистина е голямо преизвикателство за всеки фотограф.  Именно поради това решихме да се захванем с нелеката задача да организираме това фотопътешествие, при което ще направим пълна обиколка на острова. Избрахме да посетим Исландия през юли, за да съчетаем топлото
време и пикът на зеленината с “белите нощи” в субарктическите ширини. (Слънцето залязва към полунощ, а изгрява към 3 ч. сутринта).

 ПРОГРАМА
Ден 1

Полет от София до Рейкявик (през Берлин). Пристигаме в Рейкявик късно вечерта. Трансфер до хотела и настаняване.

Ден 2 

Закуска в хотела. Посещение на националния парк Тингвелир, една от най-популярните туристически дестинации в страната. Продължаваме пътя си към района на гейзерите, където е са и най-известните от тях, самият "кръстник" на тези природни феномени - Geysir и към гейзера Строккур. Поемаме по пътя към първия голям водопад Гюдълфос, известен още, като "Златният водопад". Посещение на музея на водопада. Продължаваме към другият особено красив и внушителен водопад - Селяландсфосс. В зависимост от светлинните условия за снимки, е възможно посещение на водопада Скогафосс в същия ден. Нощувка в хотел в близост до Скогафосс.

Ден 3 

Закуска в хотела. Следва придвижване до Скогафос за сутрешни снимки, след което посещаваме музея Скогар. Наблизо се намира водопада Квернуфос, който може да се посети по желание.
Следобяд можем да посетим по желание катастрофиралият преди повече от 40 години самолет DC-3, който е много интересен за снимки. До самолета се достига пеша, като разстоянието е около 4 км. в едната посока. 
След това поемаме към черния плаж Рейнисфяра. В зависимост от условията и времето ще посветим останалата част от деня и вечерта на снимки в района. Нощувка в хотела.

Ден 4

Закуска в хотела. Поемаме към местността Двергхамрар, а след кратка разходка и снимки продължаваме към глетчерната лагуна Йокюлсаурлоун и Диамантения плаж. След обяд в района и снимки привечер потегляме към градчето Хьофн, където се настаняваме в хотела. Късно вечерта, докато все още има слънчева светлина отиваме за снимки към невероятно красивия крайбрежен планински масив Стоккснес. Нощувка.

Ден 5

Закуска в хотела. Потегляме за сутрешни снимки на Стоккснес, след което се отправяме към водопадите Селфос и Детифос. След снимките, продължаваме към следващия забележителен водопад – Годафос. Оставаме повече време за по-обстойни снимки, след което вечерта се придвижваме до хотела в градчето Акурейри.

Ден 6

Сутринта след закуска, групата може да се раздели на две части – желаещите да продължат снимките в района на водопада Годафос и тези, които искат да излязат с корабче в залива, за да наблюдават и снимат китове. В ранния следобед се отправяме към знаменитата скала Хвитцеркур. Живописната скала представлява останка от древен вулкан, която постепенно се разрушава от океанските вълни. Следват снимки, докато времето позволява, след което поемаме към хотела. Нощувка.

Ден 7

Закуска в хотела след което се отправяме към дългия 900 метра водопад Хрьойнфоссар. Водопадът е оформен от поточета, преминавали през поле от гореща лава. След снимки в района продължаваме към масива Киркюфел, където спираме за снимки на планината от различни гледни точки, включително и на заливите в района. След залез слънце се придвижваме за настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 8

Ставаме рано сутринта. Следват последни снимки на Киркюфел, след което тръгваме обратно за Рейкявик. Пристигаме около обяд, след което групата може да се раздели на две – които желаят могат да разгледат самостоятелно исландската столица, а останалите, които имат желание организирано ще посетят Синята лагуна, която се намира на около 40 км. от Рейкявик. Там е разположен голям СПА център. След къпане в топлите води на лагуната и процедури по желание, всички се събираме за трансфер към летището, от където в 01:00 часа на 10.07.2017 г. отлитаме за София, отново с прекачване в Берлин.
                


Нощувките са в хотели с 3 звезди, къщи за гости, апартаментни хотели и традиционни исландски къщички, подбрани за целите на нашето фотографско пътуване. На някои места, срещу допълнително заплащане, е възможно ВИП настаняване. Предлагаме два ценови пакета, съобразно  условията за настаняване,  наречени "А" и "Б". 


ПАКЕТ "А" - 4 895 лв.


Цената включва:

 • Самолетен билет с включени летищни такси по маршрута София - Берлин - Рейкявик - Берлин - София (с редовен полет на "Еър Берлин", с включен багаж)

 • Седем нощувки в двойни стаи и 4 закуски, както следва: 1 нощувка в студио за двама в апарт-хотел в Рейкявик , 1 нощувка със закуска в хотел три звезди (с обща баня) в Хела, 1 нощувка със закуска в исландска къщичка за четирима (с 3 звезди) в района на Скогафос, 1 нощувка в къща за гости (с обща баня) в Хьофн, 1 нощувка в къща за гости (с обща баня) в Акурейри, 1 нощувка със закуска в хотел с 3 звезди в района на Хвитцеркур, 1 нощувка със закуска в хотел 3 звезди района на Киркюфел. (Там където не е изрично указано друго, стаите са със собствен санитарен възел)

 • Транспорт по програмата вкл. трансфери от и до летището в Рейкявик

 • Фотограф - консултант за снимките

 • Придружаващ екскурзовод на български език

 • Медицинска застраховка на стойност 20 000 EUR


ПАКЕТ "Б" - 5 388 лв.

Цената включва:

 • Самолетен билет с включени летищни такси по маршрута София - Берлин - Рейкявик - Берлин - София (с редовен полет на "Еър Берлин", с включен багаж)

 • Седем нощувки в стандартни двойни стаи с 4 закуски както следва: 1 нощувка в студио за двама в апарт-хотел Рейкявик, 1 нощувка в къща за гости в Хела, 1 нощувка със закуска в къща за гости в района на Скогафос, 1 нощувка със закуска в къща за гости в Хьофн, 1 нощувка в апарт-хотел в Акурейри, 1 нощувка със закуска в хотел с 3 звезди в района на Хвитцеркур, 1 нощувка със закуска в хотел 3 звезди района на Киркюфел. (Всички стаи навсякъде са със собствен санитарен възел)
 • Транспорт по програмата вкл. трансфери от и до летището в Рейкявик

 • Фотограф - консултант за снимките

 • Придружаващ екскурзовод на български език

 • Медицинска застраховка на стойност 20 000 EUR


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Входни такси за музеите и някои от посещаваните по избор обекти (За повече информация се обърнете към нас)

 • Разходи от личен характер, обяди и вечери

 • Допълнителна екскурзия с кораб за наблюдение на китове

 • Допълнителен транспорт извън дневната програма1


Забележки:
 • 1При допълнително заплащане можете да се включите в специализирана група, която ще има възможността за придвижване за допълнителни снимки, извън дневния график на основната програма (късни вечерни и ранни утринни снимки). За целта ще бъде осигурен допълнителен автомобил (rent-a-car). Минималният брой туристи за сформиране на специализираната група е четирима души.
 • Препоръчваме ви да направите застраховка "Отмяна на пътуване" (вж.Общи условия), която се сключва при потвърджаване на резервацията.
 • Туроператорът не се ангажира с осигуряването на фотографска техника и консумативи, но можете предварително да бъдете консултирани, какво ще ви бъде полезно да носите със себе си.
 • Предупреждаваме туристите да бъдат внимателни при боравенето с фотографската си техника и да се въздържат от рисково фотографиране на гейзери, водопади, морски вълни, пясъчни бури, айсберги, ледове и други.
 • В Исландия се пътува с лична карта или паспорт, със срок на валидност минимум 6 месеца след датата на връщане.


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕЩАВАНИТЕ ОБЕКТИ

Националният парк Тингвелир е една от най-популярните туристически дестинации в страната. В езеро Тингвадлаватън, което се намира в парка, може да се наблюдава рифтовата зона Силфра, която представлява дълбок разлом между Северноамериканската и Евразийската плоча. Това е място, където двете масивни тектонски плочи постепенно се отдалечават една от друга, като този процес, известен като спрединг,  на всеки дестина години преизвиква земетресения и образува огромни пукнанити по долината на Тингвелир. Гмуркане в пукнатината между двата континента

В Тингвелир, през 930 г. е създаден Алтингът, първият парламент на Исландия. Също така, Тингвелирският национален парк е използван за естествен декор при заснемането на някои епизоди от филма "Игра на тронове".В района на гейзерите, където е са и най-известните от тях, самият "кръстник" на тези природни феномени Geysir и към гейзера Строккур.
Гейзерът Строккур изригва неравномерно през няколко минути. Понякога може да изригне четирикратно пъти един след друг    после пък да трябва да се чака в продължение на 7-8 минути до следващо изригване.

След снимки на гейзерите ще бъде първата възможност за обяд, след което поемаме по пътя към първия голям водопад Гюдълфос. Водопадът е висок е около 32 метра и е на няколко нива. Водопадът е част от глетчеровата река Хвита, известна като Бялата река. Каньонът, в който падат водите на Гюдълфос, е широк около два километра и половина, а на дълбочина достига до 70 метра.

Предполага се, че водопадът се е образувал в края на последния ледников период при наводненията причинени от топенето на ледниците. изблици. Всъщност Гюдълфос е съставен от два отделни водопада. От горния водата пада от височина 21 метра, а от по-ниската част водните маси се стичат от 11 метра към 70-метровото корито. Водата тече през Гюдълфос при средна скорост от 109 кубически метра в секунда.
През летните месеци водата се стича с 130 кубически метра в секунда, което означава, че тя може да запълни сградата на намиращия се наблизо туристически музей за около 3 секунди.
В самия музей на водопада Гюдълфос ще имаме възможност да научим повече за неговата история.

Водопадът Селяландсфосс на река Селяландсау (исл. Seljalandsá) е висок до 60 м и водата на реката се излива от скалите на праисторическата берегова линия на острова. Дълбоката вдлъбнатина зад водопада позволява свободно да се достигне зад падащата вода и да се наблюдава Сельяландсфосс от всички страни. Привечер (към полунощ) слъчевата светлина към водопада става особено наситена и добра за снимки

Лагуната Йокулсарлон е образувана, когато ледникът Ватнайокул започва да се отделя от континенталната част на Исландия през 1950 година. Крайният резултат е лагуна със 100 метра дълбочина, изпълнена с ледена вода и огромни айсберги. Цветовете и формите на ледниковото езеро Йокулсарлон са толкова удивителни и не е чудно, че те са един от най-удивителните пейзажи на тази южна част на Исландия.


 


 

Информация за тура

 • Дати за Фототура: 02.07.2017 - 10.07.2017
 • Водачи: Александър Сандев и Вероника Пишикова
 • Резервации: Остават 12 места
 • Цена: От 4 895 лв.